ce-ne-inteapa.ro

Febra Dengue

 

Informații pentru public

Avertisment: Acest material a fost conceput pentru simpla informare a publicului larg, în special a celor care călătoresc în zone tropicale, și nu trebuie să înlocuiască alte opinii individuale ale unor experți și nici analizarea situației, de la caz la caz, de către un medic specialist.

 

Febra dengue este o boală tropicală produsă de virusul dengue, un virus din genul Flavivirus (familia Flaviviridae), transmis, în zonele tropicale și subtropicale endemice, prin întepătura unor țânțari din genul Aedes. Există patru tipuri (sero-tipuri) diferite de virus dengue, infecția cu unul dintre tipuri nu protejează față de un alt tip de virus dengue. Febra dengue este cea mai importantă boală transmisă de țânțari care afectează populația umană la nivel global, în fiecare an fiind înregistrate zeci de milioane de cazuri de îmbolnăvire și își pierd viața 20000-25000 de copii.

 

Simptome

Între 40 și 80% dintre infecții rămân asimptomatice. Febra dengue are debut brusc, cu febră mare, cefalee severă, dureri retro-orbitale, mialgii, artralgii, erupţie maculo-papulară. Convalescența poate fi îndelungată.

 

Complicații:

Un număr redus de cazuri (<5%), pot prezenta un tablou clinic sever, caracterizat prin manifestări hemoragice (febră hemoragică dengue) şi şoc hipo-volemic (sindromul de șoc dengue), consecință a creșterii permeabilității vasculare. Se consideră că, în zonele endemice unde circulă concomitent 2-4 serotipuri diferite, infecția succesivă cu virusuri dengue din diferite serotipuri este asociată cu forme clinice severe, mai frecvent la copii și adolescenți.

 

Cum se transmite febra Dengue?

Febra dengue se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat din genul Aedes, în primul rând A. aegypti, care infestează habitate peridomestice. Omul este principala gazdă amplificatoare de virus, acesta circulând în cicluri om-tânțar. Incubația durează 3-14 zile, în general 4-7 zile, iar viremia atinge nivelul maxim înainte de apariția simptomelor și se menține suficient de ridicată pentru a infecta țânțari în următoarele zile. Țânțarul tigru asiatic Aedes albopictus, un vector secundar, a inițiat focare de febră dengue cu transmitere locală în Europa, detectate prin supraveghere activă.

 

Categorii de risc

Prezintă riscul de a fi infectați cei care călătoresc în zone endemice fără a lua măsuri de protecție faţă de înțepăturile de țânțari. Cazuri importate de febra dengue sunt frecvent semnalate în Europa și au fost semnalate și la noi în țară, zonele în care au călătorit cel mai frecvent cei care s-au întors infectați fiind țări din sudul și sud-estul Asiei.

 

Diagnosticul

Diagnosticul se stabilește de către un medic care, pe baza semnelor clinice și a contextului de călătorie în zone tropicale, face recomandarea pentru diagnosticul de laborator. În prima săptămână de la debutul febril, virusul poate fi detectat prin tehnici moleculare ori printr-un test de detecție de antigen, iar după acestă perioadă apar anticorpii care pot fi evidențiați prin diferite tehnici de laborator. Diagnosticul diferențial se face cu febra Chikungunya și cu febra Zika.

 

Tratament

Nu există un tratament specific cu antivirale pentru febra dengue, tratamentul fiind simptomatic, cu evitarea medicamentelor care pot avea efect anticoagulant și cu susținerea funcțiilor vitale în cazurile severe.

 

Cum vă puteți proteja de febra dengue?

-          Când călătoriți într-o zonă afectată protejați-vă de țânțari purtând îmbrăcăminte de culoare deschisă, cu mâneci lungi și pantaloni lungi, folosiți repelenți pentru țânțari și produse insecticide, dormiți sub plasa de ţânţari și utilizați aerul condiționat.

-          Dacă suspectați că v-ați infectat, prezentați-vă la medic și limitați riscul de a fi în continuare înțepați de țânțari, pentru a nu răspândi virusul.

 

Știați că...

-          ultima epidemie de febră dengue pe continentul european a avut loc în 1927-28 în Grecia, având ca vector țânțarul Aedes aegypti?

-          vectorul Aedes aegypti este prezent într-o zonă de pe țărmul estic al Mrii Negre, din Georgia, Rusia și Turcia, și că analizele de filogeografie au demonstrat ca această populație s-a refăcut dintr-o populație relictă, iar nu dintr-o introducere recentă?

-          ţânțarul tigru asiatic Aedes albopictus a fost vectorul care a inițiat mici focare de febră dengue în sudul Franței (2010, 2013, 2014, 2015 şi 2018), Croația (2010) și Spania (2018)?