ce-ne-inteapa.ro

Encefalita de capusa

 

Definitie

Encefalita de capusa, sau Tick-borne Encephalitis (TBE), este o boală infecțioasă umană a sistemului nervos central de cauza virală. TBE este cauzată de virusul encefalitei de căpușă (TBEV), membru al familiei Flaviviridae. Virusul a fost izolat inițial în 1937. Sunt descrise trei subtipuri virale: european sau virusul encefalitei de căpușă de Vest, virusul encefalitei de căpușe sibierian și virusul encefalitei din Orientul Indepartat (cunoscut anterior ca virusul encefalitei de primavara - vară din Rusia, RSSEV).

 

Transmitere

Capusele, în special căpușele din familia Ixodidae, acționează ca vector (transmit infectia de la o gazda la alta) și rezervor pentru TBEV. Principalele gazde sunt rozătoarele mici, oamenii fiind gazde accidentale. Animalele mari si omul servesc ca gazde de hrănire pentru căpușe, dar nu joacă un rol în întreținerea virusului.
Virusul poate infecta cronic capusele și este transmis atât transstadial (de la larve la nimfă si căpușe adulte), cât și transovarian (de la căpușe adulte de sex feminin la ouă). Cazurile de TBE apar la om, cel mai frecvent, în zonele rurale și în perioada de maxima activitate a căpușelor (între aprilie și noiembrie). Infecția poate, de asemenea, să urmeze consumului de lapte crud de la capre, oi sau vaci infectate. În zonele endemice ale bolii, riscul de infectie este mai mare la persoanele cu expunere profesională sau recreativă din zonele rurale (de exemplu : vânători, muncitori forestieri, fermieri) care sunt potențial expuși prin contactul cu căpușele infectate.

 

Raspandire pe glob

TBE este raspandită în: Europa, Siberia, Rusia de est, nordul Chinei și Japonia. În ultimele decenii, regiunile endemice s-au extins, iar în multe zone endemice numărul cazurilor raportate a crescut. TBE este endemică în 27 de țări europene și este o boală raportabilă în doar 16 țări inclusiv Romania. Țările europene cu cea mai mare incidență a bolii în perioada 2005-2009 au fost Slovenia (14,1 cazuri la 100000 locuitori pe an), Estonia (11,1), Lituania (10,6) și Letonia (8,8). In Romania in ultimii 10 ani au fost confirmate 25 cazuri.

 

Tablou clinic

Marea majoritate (70-90%) a infecțiilor cu TBEV sunt asimptomatice.

In general. boala debuteaza la 7 și 14 zile dupa intepatura de capusa. La aproximativ două treimi dintre pacienții infectați cu virusul TBE european, boala evolueaza in doua faze. In prima faza apar simptome nespecifice ca: febră, stare generală de rău, inapetenta, dureri musculare, cefalee, greață și / sau vărsături. Această fază durează de la 2 la 7 zile și este urmată de ameliorare sau chiar de un interval asimptomatic care durează, de regulă, aproximativ 1 săptămână (1-21 zile).

La 20-30% dintre pacienti apare a doua fază: aproximativ 50% dintre pacienții adulți prezintă meningita, 40% ca meningoencefalită și aproximativ 10% ca meningoencefalomielită. 
Perioada de convalescență sau de recuperare poate fi lungă, iar incidența sechelelor poate varia între 30% și 60%, cu simptome neurologice pe termen lung sau chiar permanente. S-au raportat sechele neuropsihice la 10-20% dintre pacienți.
În general, mortalitatea este rară, de aproximativ 1% - 2%, iar decesele apar la 5 până la 7 zile după apariția semnelor neurologice în TBE european.

 

Diagnostic

Virusul poate fi izolat din sânge în timpul primei faze a bolii. Diagnosticul de laborator depinde de obicei de detectarea IgM specifice în sânge sau în lichidul cefalorahidian, care apar, de obicei, mai târziu, în timpul celei de-a doua faze a bolii.

 

Tratament

Nu există o terapie medicamentoasă specifică pentru TBE. Meningita, encefalita sau meningoencefalita necesită spitalizare și îngrijire de susținere pe baza severității bolii.

 

Profilaxie

Ca și alte boli infecțioase transmise de căpușe, infecția cu TBEV poate fi prevenită prin folosirea insecticidelor (substante repelente care conține 20% sau mai mult DEET) și a îmbrăcămintii de protecție (acoperirea pielii expuse purtând cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi, pantofi și pălării). Dacă repelentul se utilizeaza concomitent cu un produs de protectie solara, acesta se aplica primul si apoi repelentul.

Căpușele găsite se indeparteaza imediat.

Un vaccin este disponibil în unele zone endemice ale bolii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea persoanelor din toate grupele de vârstă, inclusiv a copiilor, în zone extrem de endemice (≥ 5 cazuri / 100000 persoane / an). Două vaccinuri împotriva TBE, FSME-IMMUN® și Encepur® sunt înregistrate în Europa. Pentru o vaccinare primară completă (de bază) sunt necesare trei doze. Imunitatea este menținută cu doze de rapel: prima doză de rapel este administrată la 3 ani după terminarea vaccinării primare, ulterior o doză este necesară la fiecare 5 ani. Persoanele care au trecut prin boala sunt considerate a fi protejate împotriva bolii și nu au nevoie de vaccinare.