ce-ne-inteapa.ro

Encefalita japoneză

 

Informații pentru public

Avertisment: Acest material este scris si conceput pentru simpla informare a publicului larg, în special a celor care călătoresc în zone tropicale, și nu trebuie să înlocuiască alte opinii individuale ale unor experți și nici analizarea situației, de la caz la caz, de către un medic specialist.

Virusul encefalitei japoneze este un flavivirus strâns înrudit cu virusul West Nile şi reprezintă cauza majoră a encefalitei prevenibile prin vaccinare în Asia şi insulele Pacificului de Vest. Virusul encefalitei japoneze nu a fost semnalat în Romania.

 

Simptome

Cele mai multe cazuri umane de infecţie sunt asimptomatice, dar un număr mic de persoane infectate (<1%) pot dezvolta encefalită. Semnele iniţiale sunt febra, cefaleea şi vomismentele, dar ulterior apar semnele neurologice, slăbiciunea musculară, iar la copii apar frecvent convulsii.

Complicaţii: encefalita japoneză este o boală severă cu o mortalitate cuprinsă între 20 şi 30%. Pacienţii care se vindecă pot rămâne cu sechele neurologice, cognitive sau psihiatrice.

 

Cum se transmite encefalita japoneză?

Encefalita japoneză se transmite prin înţepătura unor ţânţari infectaţi. Virusul se menţine într-un ciclu de transimtere între ţânţari vectori şi gazde vertebrate (porci şi păsări semiacvatice, ca berzele, stârcii, cocorii etc), omul fiind o gazdă accidentală.

 

Categorii de risc

Riscul encefalitei japoneze pentru turişti este limitat, virusul fiind transmis mai ales în regiuni rurale ale Asiei, unde se practică culturile de orez şi irigarea acestora prin inundarea terenului.

 

Diagnosticul

Diagnosticul se stabilește de către un medic, pe baza semnelor clinice şi a rezultatelor de laborator. Criteriul de caz confirmat este detecţia de IgM specific în ser şi în lichidul cefalorahidian.

 

Tratament

Nu există tratament specific antiviral pentru pacienţii cu encefalită japoneză, dar tratamentul de susţinere a funcţiilor vitale efectuat în spital îmbunătăţeşte prognosticul.

 

Cum vă puteți proteja de infecţia cu virusul encefalitei japoneze?

-          Encefalita japoneză poate fi prevenită prin vaccinare, fiind, alături de febra galbenă şi encefalita de căpuşă, una dintre puţinele infecţii arbovirale pentru care există un vaccin eficace.

-          Când călătoriţi într-o zonă afectată, protejaţi-vă de ţânţari purtând îmbrăcăminte de culoare deschisă, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, folosiţi repelenţi pentru ţânţari şi produse insecticide, dormiţi sub plasă de ţânţari şi utilizaţi aerul condiţionat.

 

Știați că...

-           vaccinarea pentru prevenirea encefalitei japoneze este recomandată:

o    călătorilor care plănuiesc să petreacă cel puţin o lună într-o zonă endemică, în timpul sezonului de transmitere a infecţiei;

o   călătorilor care au în plan să se deplaseze în afara zonelor urbane din regiunea endemică şi să efectueze activităţi cu risc crescut de expunere la ţânţari;

o   şi călătorilor care vor intra într-o regiune afectată de o epidemie de encefalită japoneză?