ce-ne-inteapa.ro

Febra Chikungunya

 

Informații pentru public

Avertisment: Acest material scris a fost conceput  pentru simpla informare a publicului larg, în special a celor care călătoresc în zone tropicale, și nu trebuie să înlocuiască alte opinii individuale ale unor experți și nici analizarea situației, de la caz la caz, de către un medic specialist.

 

Febra Chikungunya este o boală tropicală produsă de virusul febrei chikungunya, un virus din familia Togaviridae, genul Alphavirus, transmis, în zonele tropicale endemice, de țânțari din genul Aedes.

 

Simptome

Febra chikungunya se caracterizează prin debutul febril brusc, însoțit de dureri articulare, în special ale articulațiilor mici. De asemenea, pot fi prezente cefaleea, durerile musculare, o erupție cutanată și conjunctivită. Durerea articulară este adesea debilitantă și poate dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni.

 

Complicații

În general pacientul se vindecă fără sechele, dar, în unele cazuri, pot persista durerile articulare timp indelungat. Rareori, la persoane vârstnice, au fost raportate complicații oftalmologice sau neurologice.

 

Cum se transmite febra chikungunya?

Febra chikungunya se transmite prin înțepătura unor țânțari infectați din speciile Aedes aegypti și Aedes albopictus. Simpla prezență a acestor specii de țânțari într-o zonă nu prezintă, în sine, un risc, pentru ca țânțarii se infectează doar dacă s-au hrănit pe o persoană infectată, în sângele căreia există virusul (stare de viremie). Febra chikungunya este endemică în Africa, sud-estul Asiei, India și insulele din Oceanul Indian și este considerată o infecție emergentă; o epidemie majoră a avut loc în 2005 în insulele din Oceanul Indian, în special în insula La Reunion, virusul adaptându-se transmiterii prin țânțarul Aedes albopictus, iar la sfârșitul anului 2013, virusul a fost introdus în Caraibe și apoi a ajuns pe continentul american. Regiunile din Europa în care specia Aedes albopictus se găsește în populații stabile și cu efective numeroase prezintă riscul transmiterii locale a virusului chikungunya, dacă acesta este introdus de persoane care au călătorit și au fost infectate în zonele tropicale în care circulă virusul. Astfel, prima izbucnire epidemică de febră chikungunya în Europa a avut loc în Italia în 2007, ulterior au fost înregistrate cazuri sporadice în sudul Franței și o nouă epidemie semnificativă s-a produs în Italia în anul 2017.

 

Categorii de risc

Prezintă riscul de a fi infectați cei care călătoresc în zone endemice fără a lua măsuri de protecție împotriva înțepăturilor de țânțari. Incubația este de 2-10 zile după înțepătură și viremia este destul de ridicată.

 

Diagnosticul

Diagnosticul se stabilește de către un medic care, pe baza semnelor clinice și a contextului de călătorie în zone tropicale, face recomandarea pentru diagnosticul de laborator. În prima săptămână de la debutul febril, genomul viral poate fi detectat prin tehnici moleculare, iar după acest timp apar anticorpii care pot fi evidențiați prin diferite tehnici de laborator. Diagnosticul diferențial se face cu febra denga.

 

Tratament

Nu există un tratament specific cu antivirale in febra chikungunya, tratamentul fiind simptomatic cu antitermice, antialgice și antiinflamatoare.

 

Cum vă puteți proteja de febra chikungunya?

-          Când călătoriți într-o zonă afectată, protejați-vă de țânțari purtând îmbracăminte de culoare deschisă, cu mâneci lungi și pantaloni lungi, folosiți repelenți pentru țânțari și produse insecticide, dormiți sub plasa de țânțari și utilizați aerul condiționat.

-          Dacă suspectați că v-ați infectat, prezentați-vă la medic și limitați riscul de a fi în continuare înțepați de țânțari, pentru a nu răspândi virusul.

 

Știați că...

-          cuvântul chikungunya înseamnă „care îndoaie, care merge îndoit”, aluzie la durerea puternică de articulații, principalul simptom al infecției?

-          virusul a fost identificat pentru prima dată în Tanzania în 1953?

-          în Africa, rezervorul vertebrat pentru virus este reprezentat de maimuțe, iar în zonele în care virusul a fost introdus, omul infectat reprezintă principalul rezervor de virus?

-          până la 40% dintre persoanele infectate cu virusul chikungunya vor avea o infecție asimptomatică?

-          virusul febrei chikungunya s-a adaptat spre a fi transmis de țânțarul tigru asiatic în urma substituției unui amino-acid din învelișul proteic al virusului?