ce-ne-inteapa.ro

Encefalita West-Nile

 

Informații pentru public

Avertisment: Acest material a fost conceput pentru simpla informare a publicului lar și nu trebuie să înlocuiască alte opinii individuale ale unor experți și nici analizarea situației, de la caz la caz, de către un medic specialist.

 

Febra West Nile este produsă de un flavivirus transmis de ţânţari din genul Culex. Virusul circulă în natură într-un ciclu păsări-ţânţari, omul fiind o gazdă accidentală care nu participă la ciclul de transmitere a virusului.

 

Simptome

Cele mai multe infecţii la om sunt asimptomatice. Un procent redus dintre cei infectaţi dezvoltă o boală uşoară, care poate dura 3-6 zile, similară unei stări gripale, care, uneori, este însoţită de o erupţie maculo-papulară pe gât, trunchi sau membre.

 

Complicaţii: infecţia neuroinvazivă (encefalită, meningo-encefalită, meningită) apare, în general, la persoane în vârstă ori persoane cu un deficit imun şi sunt recunoscute prin febră, cefalee, redoare cervicală, dezorientare, convulsii, slăbiciune musculară pronunţată, uneori paralizie flască, comă. Rata de mortalitate în cazul persoanelor afectate de o infecţie neuroinvazivă variază între 4 şi 14%, şi ajunge la 15-29% la persoane peste 70 de ani. Adesea, după perioada de convalescenţă, se constată persistenţa oboselii, a tulburărilor cognitive, hipotonie musculara, depresie.

 

Cum se transmite virusul West Nile?

Virusul se transmite la om prin înţepătura de ţânţari din genul Culex, în special din specia comună Culex pipiens, cu formele sale Culex pipiens pipiens şi Culex pipiens molestus (ţânţarul de subsol). Păsările migratoare transportă virusul pe distanţe lungi, între continente şi introduc continuu noi tulpini de virus care se adaugă virusurilor West Nile care au fost menţinute în Europa peste sezonul de iarnă, când ţânţarii nu sunt activi. În aşezările umane, speciile comune de păsări (vrăbii, ciori, pescăruşi, porumbei) contribuie la amplificarea virusului.

Virusul West Nile se mai poate transmite la om prin sânge de la donatori viremici, care nu prezintă semne aparente ale infecţiei, ori prin transplant de organe şi tesuturi. Din acest motiv, în zonele afectate de febra West Nile, loturile de sânge sunt controlate, prin tehnici moleculare, pentru depistarea genomului viral.

 

Categorii de risc

Persoanele în vârstă sunt o categorie cu risc de a dezvolta o formă severa, neuroinvazivă a infecţiei. O serie de co-morbidităţi (diabet, obezitate) sunt asociate unui prognostic sever.

 

Diagnosticul

Diagnosticul se bazează pe detecţia anticorpilor IgM specifici pentru virusul West Nile în serul şi lichidul cefalo-rahidian al pacienţilor cu semne clinice. De asemenea, detecţia directă a genomului viral se poate realiza în primele zile de la debutul bolii în probe de plasmă, ser şi urină.

 

Tratament

Nu există un tratament specific cu antivirale pentru infecţia West Nile, tratamentul de susţinere pentru pacienţii cu infecţie neuroinvazivă fiind esenţial pentru îmbunătăţirea prognosticului.

 

Cum vă puteți proteja de infecţia West Nile?

-          Vă puteţi proteja de infecţia cu virus West Nile prin aplicarea măsurilor de protecţie faţă de înţepăturile de ţânţari: haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, de culoare deschisă, repelenţi, plase la ferestre şi uşi.

-          Deoarece vectorul principal, ţânţarul Culex pipiens, nu se deplasează la distanţe mai mari de 800 m de habitatul larvar din care au eclozat adulţii, aveţi în vedere ca sunteţi înţepaţi de ţânţarii care s-au dezvoltat în cartierul in care locuiţi: aveţi grijă să eliminaţi toate potenţialele cuiburi larvare (apa stagnantă, recipiente care păstrează apa de ploaie) din vecinătate şi să igienizaţi zona.

 

Știați că...

-          prima mare epidemie de meningo-encefalită West Nile din Europa a avut loc în Bucureşti în anul 1996?

-          virusul West Nile a fost introdus în 1999 în America de Nord (SUA), după momentul introducerii urmând epidemii cu mii de cazuri de febră West Nile?

-          virusul West Nile cuprinde mai multe linii genetice, dintre care liniile genetice 1 şi 2 au fost semnalate în ţara noastră?

-          în sezonul estival 2018, în ţara noastră, au fost diagnosticate, conform datelor raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, 276 cazuri de infecţie neuroinvazivă cu virus West Nile?